קליניקה לרפואה סינית בתחום פוריות והריון

הכבד בראיה הסינית והקשר בינו לבין סדירות המחזור וכאבים בזמן הווסת

תחילה קצת רפואה סינית, הרפואה הסינית מתבססת על תורת חמשת האלמנטים: אדמה, מתכת, מים, עץ, אש. הכבד שייך לאלמנט העץ שמאופיין בצבע הירוק, בטעם החמוץ, ברגש הכעס ובעונת האביב. כל אחד מהאיברים בגופנו (סה”כ 12 איברים) משתייך לאלמנט מסוים ומתאפיין בטעם, צבע, רגש, עונה בשנה ואפילו שעה ביום.

פתגם סיני ידוע אומר שכאשר יש זרימה אין כאב, כאשר יש כאב יש תקיעות. הכבד הוא האיבר האחראי על זרימת אנרגיה תקינה בגופנו. למעשה, לכל איבר יש כיוון זרימת אנרגיה משלו, אך הכבד הוא כמו שוטר התנועה של האנרגיה (הצ’י), ברפואה הסינית הוא מכונה ” הרמטכ”ל או “הגנרל”. תנועת הכבד היא למעלה ולכל הכיוונים בדיוק כמו כיוון הצמיחה של עץ. תפקיד נוסף של הכבד הוא אחסון הדם וניקויו. בזמן מנוחה הכבד אוגר את הדם ומסנן אותו ובזמן פעילות הוא מזרים אותו לאיברים השונים. הדם זורם בין הגידים והרצועות ושומר עליהם מלוחלחים. הכבד מזין דם לראש והעיניים, ללב, לרחם ובעצם לאן לא? ניתן כבר להבין שהכבד הוא כוח הנעה והזנה חשוב מאד בגופנו ומכאן החשיבות של תפקודו התקין. כשם שהכבד אוגר ומסנן את הדם, יש לו תכונה של אגירת הפסולת והרעלים בגופנו מה שללא ספק פוגע בתפקודו. הרעלים האלו מגיעים לגופנו ממקורות שונים, מהתזונה שאנו צורכים, מאלכוהול וסיגריות. מתרופות המכילות כימיקלים המסתננים דרך הכבד וגם מההורמונים המשתחררים כאשר אנו נמצאים בסטרס.

אילו תופעות קורות כשהכבד אינו מתפקד כשורה?
הכוונה אינה דווקא לבעיה בתפקודי כבד בהיבט המערבי אלא בראי הרפואה הסינית. לאור העובדה שלכבד תפקודים רבים הסימפטומים של חוסר איזון של הכבד ותופעות הקשורות אליו נפוצים ביותר בקליניקה. התלונות השכיחות של מטופלים ומטופלות הנוגעות לכבד הינן: כאבי ראש, סחרחורות, כאבי שרירים, בעיקר צוואר וכתפיים, התכווצויות שרירים, כאבי מפרקים, פיברומיאלגיה, קושי בנשימה, כאב באזור הסרעפת ואנחות מרובות. גם בעיות עיכול כמו צרבות, כאבי בטן, דלקות במעי ובעיות של כיס המרה. בעיות עור כמו אקנה ואקזמה, ציפורניים שבירות ונשירת שיער.

בנוסף לכל התופעות הקודמות, תפקוד לא תקין של הכבד יכול לגרום לבעיות גניקולוגיות שונות כמו כאבי מחזור או כאבים לפני המחזור, מחזור לא סדיר, כאב בזמן יחסי מין, הפרשות וגינליות ושחלות פוליציסטיות. נכון שלרוב כשמתרחשות תופעות אלו יש מעורבות של יותר מגורם אחד, אך העובדה כי הכבד אחראי לזרימה תקינה של אנרגיה ודם חשובה מאד להבנת חשיבות תפקודו התקין. לכבד אחריות על תזמון הווסת, על אופי הדימום ועל נטייה לסבול מכאב. נשים הסובלות מכאב קדם ווסתי מדווחות לעיתים קרובות גם על הופעת כאבי ראש ומצבי רוח. מכיוון שהכבד מאחסן את הדם ומניע אותו אנו עדים גם לתופעות של דימום ווסתי שופע מאד או דל אלו קשורים לתהליך הנעת הדם ולייצור הדם.

בהיבט המנטאלי החשוב לא פחות, מדווחים מטופלים רבים על נטייה להתפרצויות כעס, תסכול ואף חוסר יציבות נפשית ודכאון. נכון להגיד שזרימה לא טובה של אנרגית הכבד יכולה לגרום לרגשות תקועים ומכאן לכעס או מצבי רוח. אך יהיה נכון להתייחס גם למצב ההפוך שבו רגשות כמו לחץ (סטרס) וכעס תוקעים את האנרגיה של הכבד. 

הסימפטומים שפורטו לעיל יכולים להיגרם מתקיעות עקב זרימה לא תקינה של הצ’י, אולם גם חוסר בדם יכול לגרום לזרימה לא תקינה ומכאן לכאב ובעיות אחרות. ניתן לראות כי ישנם לא מעט מצבים המערבים את הכבד ולכן חשוב לקבל אבחנה מסודרת, אך בינתיים ניתן לפעול לפי כמה קווים מנחים בכדי לשמור על תפקוד כבד תקין:

1. פעילות גופנית – נזכיר שוב, כשיש כאב יש תקיעות, כשהאנרגיה זורמת חלק אין כאב. אין צורך לבצע פעילות גופנית מאומצת, אולם ישנה חשיבות גבוהה ביותר להנעה. הנעה של הגוף עוזרת להנעה של אנרגיית הכבד ובזכות כך זרימת האנרגיה והדם טובות יותר והם מגיעים בצורה שווה לכל חלקי הגוף. פעילות גופנית חשובה לשמירה על בריאות הלב וכלי הדם וכמובן הריאות לכן ההמלצה מתאימה לכל אדם בכל מצב. אך בפרט למי שנוטה לסבול מתופעות הקשורות לכבד כמו דכאון, כאבי ראש או כאבים לפני הווסת וכו’. פעילות אירובית עוזרת לסילוק רעילות מהדם. אבל גם לפעילות בעצימות נמוכה יותר כמו טאי צ’י, יוגה, שחייה, הליכה אפילו ריקוד או קפוארה יש השפעה גדולה וחשוב שכל אחד ואחת ימצאו את הפעילות שמתאימה להם.

2. תזונה – מכיוון שהכבד מושפע ביותר מרעלים ישנה חשיבות רבה לצריכה של מזון נקי ובריא. תזונה שמשפיעה לרעה על הכבד היא תזונה שומנית ומטוגנת, אוכל תעשייתי, חומרים משמרים, חומרי טעם וריח. מזון מתובל או חריף ייתר על המידה. צריכה מוגברת של בשר בעיקר בשר שמן ובשר מעובד כמו נקניקים ונקניקיות. מוצרים המכילים קפאין. סוכר וקמח לבן.


מה כן כדאי לאכול?
הטעם המשויך לכבד הוא הטעם החמוץ לכן רצוי להוסיף מזונות חמוצים לתזונה (אך לא להגזים בצריכתם). הצבע המשויך אליו הוא ירוק, עלים ומזונות ירוקים מכילים כלורופיל, הם אנטי אוקסידנטים ולכן הם עוזרים לנקות את הדם והכבד ובכך מסייעים לתפקודו. רצוי להוסיף לתזונה היומית ירקות ירוקים כמו: חסה, רוקט, ברוקולי, תרד, נענע, בזיליקום, פטרוזיליה וכוסברה. ארטישוק, אספרגוס, אבוקדו, אצות. (לאנשים הנוטים לקרישיות ייתר או נוטלים מדללי דם מומלץ להתייעץ עם רופא שכן תזונה זו משפיעה על רמות הקרישיות. בגלל הקשר למערכת העיכול חשוב להוסיף מזונות המחזקים אותה כמו בטטה, גזר ודלעת.

נבטים: הנבטה היא דרך מצוינת להקל על העיכול, הנבטים עשירים בכלורופיל וויטמינים. אך לאכילת נבטים ערך נוסף מפני שהאנרגיה שלהם היא אנרגיה מתפרצת, כמו אנרגית הכבד למעלה ולכל הכיוונים.

פירות: תפוח ירוק ואגס. מומלץ ביותר לאכול ירקות ופירות אורגניים מכיוון ששאריות הריסוס מגיעות בסופו של דבר לכבד.

דגנים: אורז מלא, קינואה, גריסים, גריסי פנינה

קטניות: שעועית מאש, עדשים ירוקים (מושרים).

שתיה: תה ירוק ויסמין וחליטות תה של לימונית, נענע. מים חמים עם לימון, מומלץ בבוקר לפני הארוחה. או במקום זאת לימון בתוספת שמן זית.

אומגה 3: חומצת שומן חיונית לגוף, בין היתר היא עוזרת לתפקוד הכבד והדם. ניתן למצוא אותה בעלים ירוקים, זרעי פשתן טחונים ודגי ים צפוני, או כתוסף.

לעוד כתבות בבלוג

מבצע על כל הפורמולות

הפורמולות של גבריאלה מציעות פיתרון טבעי ומדויק למגוון רחב של נשים, החל מאיזון הורמונלי, ועד תמיכה בתהליכי פוריות והריון והרגעה. 

HARMONIZE

פורמולה לאיזון הורמונלי

KALMA

פורמולה להרגעה