כאבי גב, אגן וסימפיוליזיס בהריון
השליש הראשון חלף, הבחילות והצרבות פחתו וכעבור זמן לא רב התחילה הבטן לבלוט קדימה ועתה הגיעו כאבי הגב. כאבי גב וכאבים באגן שכיחים מאד בזמן ההיריון. לעיתים מדובר בתופעה חולפת אך למרבה הצער, ברוב המקרים הכאב אינו חולף עד סוף ההיריון ואף גם לאחר הלידה. למעשה כשליש מהנשים ההרות מדווחות על כאבי גב ואחת מחמש מדווחת על כאבי אגן. מדובר בבעיה אמתית וכואבת שעל אף שכיחותה לא זוכה לפתרון בידי הרפואה הקונבנציונלית. הסיבות לכך נובעות מהבעייתיות בשימוש באמצעי אבחון והדמיה בזמן ההיריון (רנטגן למשל) ובהעדפה להימנע משימוש במשככי כאב ונוגדי דלקת, שאינם מומלצים לשימוש ממושך בהיריון. בעוד שבתחילת ההיריון יותר נשים מדווחות על כאב הגב העליון, שכמות ועורף, זאת כתוצאה משינויים מבניים של החזה והצטברות מתח נפשי, עם התקדמות ההיריון וככל שהבטן גדלה שכיחים יותר כאבים של הגב התחתון והאגן.
מה הן הסיבות השכיחות לאותם כאבי גב ואגן בהריון?
שינויים הורמונאליים
תמורות ושינויים הורמונליים הם חלק בלתי נפרד מההיריון. העלייה ברמות הורמון הפרוגסטרון והורמון הרילקסין המשתחררים בעודף בזמן ההיריון, מביאה לגמישות הרצועות ורקמות החיבור בגוף. כאשר הרצועות גמישות מדיי היכולות שלהן לייצב את המפרקים פוחתת, העומס על השרירים עולה והאישה מועדת יותר לפציעות.
שינויים במבנה השלד
בזמן ההיריון כאשר הבטן הולכת וגדלה עובר מרכז הכובד של האישה קדימה. האגן מתרחב אף הוא לקראת מעבר התינוק בתעלת הלידה. שינויים אלו מובילים לשינוי במבנה השלד וביציבה והטיית האגן קדימה, תופעה הנקראת anterior pelvic tilt. כדי לפצות על השינויים וחוסר האיזון האישה מאמצת שרירים רבים, בעיקר שרירי הגב התחתון. המאמץ הממושך לשרירים, השינויים ביציבה וחוסר מודעות בנוגע להתנהלות עם הגוף המשתנה מובילים להחמרה בכאב. הבטן העגלגלה והעלייה במשקל לא מביאים רק לשינוי ביציבה אלא מעמיסים משקל על חוליות עמוד השדרה, הלחץ המופעל עליהן יכול לגרום כאב רב. מצב נוסף הוא סכיאטיקה- כאבי גב המקרינים לאורך הרגל, הישבן והגב התחתון ונובעים מלחץ הנוצר על העצב הסכיאטי.
חולשת שרירים
הורמון הרלקסין המשתחרר בעודף גורם כאמור להרפיית הרצועות, ביניהן רצועות רצפת האגן. בשילוב העומס ממשקל ההיריון מופעל לחץ רב על רצפת האגן המחליש אותה אף יותר. קיימת טענה שחולשה זו מובילה אף היא לכאבי גב תחתון, אז ניתן לראות בנוסף תופעות של בריחת שתן בזמן מאמץ וקושי בהתרוקנות. במצב זה חשוב לפנות לפיזיותרפיסט מומחה לרצפת האגן.
הרחב בטני – שריר נוסף המעורב לעיתים קרובות בתופעת כאבי הגב הוא הרחב בטני. שריר זה מתפקד יחד עם שרירי הזוקפים ושרירי רצפת האגן
כמעין “חגורת בטן”. הוא אוסף את כל שרירי הבטן ועוזר לאיברי הבטן להישאר במקומם ובהפחתת העומס על חוליות הגב התחתון.
בהריון, הבטן גדלה וכתוצאה מכך השריר (שממוקם משני צדיה) נמתח ונחלש ולכן מתפקד פחות טוב בפעולת האיסוף של רצפת האגן וייצוב
שרירי הגב התחתון מצב שיכול להוביל לכאב גב.
סימפזיוליזיס – (S.P.D Symphsis Pupis Dysfunction)
תופעה כואבת נוספת שגם היא אינה זוכה כלל לפתרון בידי הרפואה המערבית. מדובר בכאב אי נוחות המתחיל לרוב סביב החודש הרביעי להיריון. הכאב מופיע בחלקים שונים באגן ועלול להתפשט גם לגב התחתון, עצם הזנב, מפרק הסקרו איליאק, ולמפשעות. הסימפטום הנפוץ ביותר של סימפזיוליזיס הוא כאמור הכאב שמחמיר במגע ובמנחים שונים, עם או בלי הקרנה לרגל או לגב. קושי בתנוחות ופעולות יום יומיות כמו התכופפות, ישיבה ממושכת, התרוממות מישיבה, שכיבה או שינויי תנוחה, אפילו השתעלות או התעטשות.
הסימפיזיס-פוביס הינו סחוס המחבר בין עצמות האגן באזור הבטן התחתונה ויש לו תפקיד חשוב בייצוב האגן. הרווח בין עצמות אלו הוא קטן ביותר ואינו עולה על מ”מ בודדים. ברגע שהרווח גדול מ-1 ס”מ מדובר כבר בתופעה של היפרדות עצמות הפוביס. הרלקסין והפרוגסטרון המשפיעים על ריכוך הרצועות, משפיעים גם על ריכוך הסחוס זאת בכדי לאפשר לאגן להתרחב לקראת הלידה. בתופעת הסימפזיוליזיס האגן מתרחב ייתר על המידה. השינוי המבני גורם לחוסר איזון במפרקי האגן ותנועתיות האגן נפגעת. בעקבות חוסר האיזון באגן ובשילוב משקל ההיריון נגרמים לחצים על האגן, השרירים והרצועות והם הגורמים לכאב. הסימפזיוליזיס יכול להיגרם גם במהלך הלידה ואחריה כתוצאה משהיה בתנוחת לידה לא טובה במשך זמן ממושך, לידה ארוכה מאד, שימוש בעזרים מכשירנים ואפילו מנח התינוק בתעלת הלידה. מכיוון שהסימפטומים כה ברורים האבחון נעשה על ידי רופא הנשים באמצעות בדיקה פיזיקלית. תוצאות מוחשיות יותר אפשר לקבל באמצעות MRI, אולטרסאונד או רנטגן, לאחר הלידה.
מתח נפשי
למתח נפשי ישנה השפעה על כאבי גב, זהה נכון לא רק להיריון אך כמובן שבתקופה זו האישה נתונה ללחצים שונים. חשוב לנסות להבין ממה נובע הלחץ, לעבוד על נשימות והרפיה ובמידת הצורך אף לפנות לטיפול. הטיפול בכאבי גב ואגן ברפואה הסינית והיפנית הטיפול בדיקור בכאבי גב ואגן בהריון מניב תוצאות נהדרות. מחקרים שונים מראים על הקשר שבין הדיקור והפחתה בכאב בזמן ההיריון. הדיקור הוא כלי אפקטיבי ובטוח לשימוש במקום שבו לרפואה המערבית אין פתרונות (מלבד לחכות בסבלנות לסוף ההיריון).
בראייה הסינית קיימות אבחנות שונות לכאבי גב. חולשה או תקיעות של הצ’י (האנרגיה) יכולים לגרום לכאב. בעוד שבתחילת ההיריון רוב כאבי הגב נגרמים מתקיעות מסוימת, ככל שההיריון מתקדם הסיבה לכאב תהיה לרוב דווקא חולשה, לפי תפיסה זו אותה חולשה היא זו הגורמת לרפיון השרירים והרצועות שאמורים להחזיק את הגב, הבטן, האגן ורצפת האגן. בטיפול ברפואה הסינית והיפנית מטפלים בכאב דרך טיפול בחוסר איזון בין איברים ואפילו בין צדדים ימין – שמאל למטה –למעלה. לרוב כבר במהלך הטיפול ניתן יהיה לחוש הקלה בכאב ושיפור כללי במצב הגופני. חשוב לציין שהדיקור הוא כלי בטוח לשימוש במהלך ההיריון ואף מומלץ במצבים שונים על ידי רופאי הנשים.
מה אפשר לעשות מלבד הדיקור?
אל תתעלמי דווחי לרופא הנשים שלך על כאב הגב והתעקשי על אבחון מסודר. בכל מקרה חשוב שיהיה מודע וישלול תופעות אחרות.
פעילות גופנית בעצימות נמוכה:
מומלץ מאד לעסוק בפעילות גופנית מתונה כמו שחייה, הליכה, יוגה או פילאטיס (בהנחה ואין מגבלה רפואית שאינה מאפשרת ובהתייעצות רופא הנשים). מחקרים מוכיחים כי פעילות מתונה מטיבה מאד עם כאבי הגב. פעילות גופנית מחזקת את שרירי הגב, הירכיים, הבטן והזרועות ובכך מסייעת לשמירה על יציבה טובה יותר ומכינה את הגוף לקראת הלידה. יתרון נוסף של שמירה על כושר בזמן ההיריון הוא התאוששות מהירה יותר לאחר הלידה ומקלה על הטיפול בתינוק.
ארגון הסביבה והתנהלות פיזית מותאמת:
השתדלי להתכופף עם הברכיים ולהימנע ככל הניתן מכיפוף ממושך של הגב. כמו גם הרמת משא בברכיים כפופות. שבי על הכיסא בעזרת עצמות הישיבה ולא בצורה “נשפכת” המפעילה לחץ על עצם הזנב. מדי שעה מומלץ לקום, להתהלך מעט בכדי למנוע עומס על חוליות הגב והאיברים. במיוחד אצל נשים עם סימפזיוליזיס, הרבה פעמים מופיע כאב בשינויי מנח בין ישיבה לשכיבה או עמידה, ואפיל הסתובבות מצד לצד במיטה. רצוי ללמוד מה הן התנוחות המתאימות לכל אחת באופן אישי. להקפיד על מעברים איטיים תוך תשומת לב. למשל, הסתובבות דרך הצד, התרוממות מכיסא באמצעות שרירי הרגליים והידיים. במידת הצורך היעזרי בבני המשפחה וחברים שיסייעו לך. הכירי את חברתך החדשה, הכרית!!! היא תציל אותך במהלך ההיריון ואף לאחריו. מיקום כרית בין הרגליים בזמן השינה מפחית את חוסר האיזון באגן ומקל על העומס והכאב.
הקפדה על תזונה נכונה:
אין ספק שהתזונה במהלך ההיריון חשובה ביותר לאם ולתינוק. שמירה על תזונה נכונה יכולה למנוע חסרים תזונתיים, סוכרת, עלייה גדולה במשקל ועצירות. שני האחרונים משפיעים ביותר על התפתחות כאבי גב ושמירה על רצפת האגן.
לסיכום –
הריון הוא לא מחלה ואין סיבה שתסבלי, להיפך ככל שתקדימי לטפל בבעיה כך סביר להניח שהיא תיפתר בקלות רבה יותר והמשך ההיריון והלידה יהיו טובים יותר. חפשי את הטיפול המתאים לך. אם מדובר בדיקור, פיזיותרפיה, אוסטאופתיה או עיסוי. ישנם מגוון טיפולים המוצעים לנשים בהריון וחשוב לפנות למטפלים המוסמכים לטפל בנשים בהיריון.